woensdag 5 juli 2017

Miene ome Sjang [1940]

Heb geej det ouk? Det ge van sómmige in de femilie stiekem vuuel heb gehuurd, maar ze in laevende-liève noeëijt heb gekind? Ik waal! 
Eine daorvan is miene ome Sjang, gebaore op 29 augustus 1907 en vuuels te jóngk met 32 jaor euverleje op 17 maart 1940. Dus maar hièl kort veur d’n oorlog begós. Hae waas de zesde zoon in un ruig manne-gezin van miene opa en oma. Die woeënde op de Broekstraot 129 in Bliërick, ut groët-elderlik hoës is weg en noow is det Pepijnstraot 151. D’r woorte maar leefs elf kinder gebaore, ach jónges en dreej maedjes. Twieëje maedjes storve in ut kinderbedje. Wie me zaet, ein aan de begaovinge en ein stikde in unne knoup. Zoeë greuijde achteraan in die Broekstraot maar leefs ach staatse kaerels op, allemaol aeve bezörg um ut jôngste, ut innigste maedje, mien tante Mientje.

Ózze pap waas twieëje jaor jónger as ome Sjang en daordoor trokke ze same vuuel op. Same met zien aldere broor naor de liëgere schoel in ut dörp, en same met ome Sjang te voot naor de ambachschoel in de stad. Ózze pap woort werkmeister beej de Nedinsco, en trouwde al flot met ós mam. Ome Sjang volgde de spaore van hièl vuuel kaerels beej ós in de femilie, en ging aan ut spaor. As se mich vruueger waal ens vroge: ‘Van welke Tietelèr bis dich eigelik?’. Dan meus ik van miene pap zegge: ‘Die van ut spaor!’.
Miene ome Sjang verhoësde naor Haerle en trok in beej ein leeve hospita. En det vónd hae prima zoeë. As zien breurs um waal ens probeerde op te neije en vroge: ‘Waorum zuk se dich gen vrouw?’, dan goof hae met un breij smoel antwaord: ‘Ik heb ein gooj kosvrouw, baeter krièg ik ut neet!’. Op de foto steit miene ome Sjang, same met zien leeve kosvrouw (met ut tasje) en mien tante Mientje. En as ik det zoeë hièl good beklots, dan zeen ik unne echte Tietelèr dae zien zuske onder d’n erm pak en zien kosvrouw leefdevol beej de hand. Ein leuk stel, det good beejein pas. Ik zeen d’r mièr in as eine kosgenger met zien kosvrouw!
Maar 17 maart 1940 kump ein verschrikkelik ind aan ut laeve van miene ome Sjang. Maar leefs 22 krante berichte van ein noëdlottig óngeval. In de nach van zaoterdig op zóndig rak hae met de schöp of met zien spaorpet de stroumdraod!
Ózze pap haet döks verteld euver zien aldere broor, en van-de-waek had mien aldste zuske ut ouk nog euver um. Ik vónd det ik ut veur óch meus opschriève. Zoeë maar as herinnering aan ein van die femilie-leeje die we noeëijts gekind hebbe, maar toch mei drage in ós hert. 
Heb geej det ouk?

Leerling-machinist geëlectrocuteerd
EINDHOVEN, 18 Maart. Bij het opstapelen van steenkolen op een tender van een losse locomotief is vannacht de 33-jarige leerling-machinist W. Titulaer uit Heerlen op het stationsemplacement te Eindhoven in aanraking gekomen met de hoogspanningsleiding voor de electrische treinen. De man was op slag dood. [Nieuwsblad van het Noorden; Nieuwe Tilburgsche Courant; Zutphense Courant; De Maasbode; Rotterdamsch nieuwsblad en nog 16 andere kranten]
Leerling-machinist door electrischen stroom gedood
Slachtoffer woonachtig te Heerlen. Op het emplacement Eindhoven der N.S. is in den nacht van Zaterdag op Zondag een ongeluk gebeurd, waarvan de 33-jarige leerling machinist W. J. Titulaer, woonachtig te Heerlen, Vorstenstraat, het slachtoffer is geworden. T. die dienst deed op de locomotief van een goederentrein had juist kolen geladen en de machinist T. H. eveneens uit Heerlen miste hem daarna. Hij ging kijken en trof hem dood aan op den tender. De leerling machinist is vermoedelijk in aanraking gekomen met de stroomdraad van het electrisch bovennet en tengevolge daarvan overleden. T. was ongehuwd en geboren te Venlo. [Limburgsch dagblad 18-03-1940]